Efterfrågan

Behovet av välutbildade yrkesförare är enligt TYAs årliga undersökning "Trendindikator" stort. Det beror på en ökad efterfrågan på vägtransporter och att medelåldern är relativt hög bland dagens förare. Det behövs minst 5 000 yrkesförare varje år under en lång tid framöver enligt våra bedömningar. Ca 1 200 utbildas varje år i gymnasieskolan. Till det kommer yrkesförare som utbildats på Yrkesvux,  arbetsmarknadutbildningar samt privata körskolor. Behovet av förare är därför långt större än tillgången. 

Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet är den självklara vägen till transportbranschen för gymnasie- och grundskoleelever. En del gymnasieskolor erbjuder också vuxenutbildningar. Vissa privata utbildningsanordnare och en del trafikskolor genomför också grundläggande yrkesförarutbildningar. För arbetslösa finns arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmedlingen. 

Det finns fler yrken än lastbilschaufför i transportbranschen. Man kan arbeta som truckförare, terminalarbetare, speditör, försäljare eller transportledare. Utvecklingsmöjligheter är många för de som vill gå vidare efter några år som yrkesförare. De kan till exempel utbilda sig till lärare på transportutbildning, söka KY-utbildning eller studera på högskolor till exempelvis speditörer, logistiker, transportledare eller starta eget.

Undrar du över något som har med val till gymnaiskolan att göra? Du kan ställa dina frågor direkt till "fråga SYV" så kanske de kan hjälpa dig? Klicka på länken nedan!

http://www.fragasyv.se/fragor?q=Fordons-+och+transportprogrammet&page=2