SIMON KNEP GULDET

Spännande och utmanande, men framför allt hur roligt som helst. Det är SM-vinnaren Simon Martinssons omdöme om Yrkes-SM. Till sin utbildning till yrkesförare på Malenagymnasiet i Sjöbo har han samma positiva inställning:

– Det är en riktigt, riktigt rolig utbildning!

Svår konkurrens i SM
I maj avgjordes Yrkes-SM, Sve­riges största tävling i yrkesskick­lighet för unga yrkesutövare. Tio deltagare hade genom regionala uttagningstävlingar kvalificerat sig till finalen i transportteknik. Det blev två och en halv dag av spännande tävlingsmoment som precisionskörning med dragbil och semitrailer, fordonskännedom, truckkörning och godshantering. Nivån på de tävlande var mycket hög och jämn men till slut korades Simon till Sveriges bästa yrkesförare, med Eddie Möller från Ängelholm på andra plats och Carl-Philip Jonsson från Töreboda på tredje.

– Det har varit jättekul att tävla mot så duktiga och bra killar. Jag trodde inte att jag skulle kunna utmana om totalsegern. Jag hade ingen vidare öppning i tävlingarna med ett klent resultat i första truckmomentet men sedan tog det sig ju, berättar Simon.

– Faktum är att jag trodde att jag skulle komma sist men jag vann! Jätteskoj! Det moment som gick bäst var dragbil med och utan trailer och där blev finalen en riktig rysare med bara en hundradels sekund som avgjorde.

Gymnasiet – en nytändning
För Simon Martinsson innebar gymnasiet en vändning. Från att ha tyckt att skolan var ganska tråkig till att nästan inte vilja gå hem efter skoldagarna.

– Det är en stor skillnad att få hålla på med något som man är intresserad av. Dessutom har jag haft fantastiska lärare, säger han.

Redan innan han tog examen från Malenagymnasiet i Skåne hade han fått anställning på Tufvesson Åkeri, där han numera kör lastväxlare. Det finns gott om jobb för utbildade yrkesförare och ett bättre kvitto på att man får en bra yrkesförare än en som har vunnit Yrkes-SM är nog svårt att hitta.

Bra start, bra självförtroende
Yrkeslivet hade knappast kunnat börja på ett bättre sätt för Simon, med en SM-vinst i CV:et och en fast anställning dagen efter examen. Han har redan börjat sätta nya mål:

– Om fem år vill jag ha ett eget åkeri.