Här presenterar vi deltagarna i Yrkes-SM allteftersom de kvalificerar sig i regionfinalerna.
Dessutom deltar tre unga jokrar. Alltså blir det totalt åtta tävlande som gör upp om segerplaceringarna. De två bäst placerade får chansen att tävla i World Skills Competition 2005!
Vinnare Piteå 11 februari
Erik går, liksom alla våra deltagare i regionfinalerna, sista året på Fordonsprogrammets inriktning transport. Skolan tar naturligtvis mycket tid men han brukar arbeta lite extra med att köra åt olika åkerier som behöver förare. På sin fritid umgås han med kompisar, skruvar med bilar och sist, men inte minst, så är det ishockey och Färjestad som gäller.
deltag pite
Erik Strömberg, 19 år, Liljaskolan Vännäs
JOKER 1
John arbetar på Weine Hugoos Åkeri AB där han kör en av företagets fyra kranbilar. Transportera grus- och schaktmassor, leverera material och hjälpa montörer med bl a montage av lyktstolpar är några av de arbetsuppgifter som John har i sitt omväxlande arbete som yrkesförare. På sin fritid dansar han bugg, meckar med bilar och sommartid gillar han att ta en tur på sina inlines.
Joker 1: John Sydnerth, 21 år, Linköping
Vinnare Västerås 20 april
Nicklas som går på Fordonsprogrammets inriktning transport i Visby är glad men lite förvånad över segern. – Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra, och det är naturligtvis extra roligt att det var min klasskamrat som tog hem andra pris. Nu ska det bli riktigt kul att få träffa lite fler jämnåriga chaufförer från andra delar av landet, säger Nicklas inför tävlingarna.
På fritiden arbetar Nicklas extra på ett åkeri när han inte håller på med bilar tillsammans med sina kompisar.
Nicklas Hallgren, 19 år, Stenkumla
JOKER 2
Johanna kör dragbil och trailer åt Rolf Johanssons Schakt o Transport AB i Tingsryd. Främst handlar det om El-Gigantens varor till butiker i Norge, mest i Oslotrakten. Det innebär att det ibland kan vara knepigt att komma till ordentligt för att lossa, men numera har hon vant sig vid att man emellanåt faktiskt måste hindra trafiken lite grand. Johanna, som gick ut gymnasiet sommaren 2003, tycker att jobbet är roligt och att man lär sig mycket hela tiden. På sin fritid pysslar Johanna gärna i sin trädgård och umgås med sina kompisar.
- Det ska bli jättekul att få ge killarna stryk i tävlingen, säger en lite kaxig Johanna.
Joker 2: Johanna Lewander, 19 år, Urshult
Vinnare Grängesberg 22 april
Marcus går sista året på Fordonsprogrammets inriktning transport på Malmenskolan i Grängesberg. Efter studenten väntar militärtjänstgöring som fordonsbefäl i Kristinehamn.
– Naturligtvis innehåller framtiden en karriär som yrkesförare för min del, säger Marcus och tillägger att det kanske blir fortsatta studier så småningom på Malmös transporthögskola.
På sin fritid spelar han bandy, umgås med kompisar och vintertid blir det en del snowboard. Dessutom jobbar han extra ibland.
Vinnare: Marcus Friberg, 18 år, Grängesberg
Vinnare Jönköping 27 april
Daniel som går sista året på Fordonsprogrammets inriktning transport i Värnamo ser fram emot studenten. – Det ska verkligen bli roligt att få börja arbeta som yrkesförare efter tre år på gymnasiet. Men först ska det bli spännande att få delta i Yrkes-SM och NM.
Daniel tycker mycket om naturen och brukar fiska en hel del. Scouting är också något som han tycker är roligt och på kvällarna arbetar han extra åt DHL i Värnamo.
Vinnare: Daniel Johansson, 18 år, Värnamo
Vinnare Klippan 29 april
Johan som går Fordonsprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn är mycket glad över segern. – Det här har jag drömt om länge. Det känns verkligen som en bonus att få vara med i Yrkes-SM. Jättekul!
På fritiden träffar Johan kompisar och meckar med sin Amazon, årsmodell –67. Golf är en annan fritidssysselsättning som Johan gillar och nu hoppas han kunna sänka sitt hcp på 23 när golfsäsongen börjar.
Vinnare: Johan Rydström, 19 år, Karlshamn
JOKER 3
Johan har gått Fordonsprogrammets inriktning transport på Kavelbrogymnasiet i Skövde. Nyligen blev han klar med sin militärtjänstgöring på P4 i Skövde där han körde en gammal terränglastbil från 1978. Samma eftermiddag som han muckade fick han en körning till Göteborg och så rullar det på. Johan jobbar på familjeföretaget Ingemar Ohlsson & Söner Transport AB. När han inte jobbar så träffar han sina kompisar men funderar så smått på att ta upp hockeyn igen nu när han är klar med lumpen.
Joker 3: Johan Ohlsson, 20 år, Skövde
TRE UTVALDA JOKRAR