WS Nik DanVartannat år sedan 1950 har yrkesmän och -kvinnor under 23 år kämpat om att vara världsbäst på att göra sitt jobb, och i år hålls den klassiska tävlingen för första gången i Norden. I WorldSkills Competition i Helsingfors 26-29 maj 2005 tävlar 800 deltagare från 40 länder i 39 olika grenar. Och transportbranschen är med för första gången. Nicklas Hallgren från Gotland och Daniel Johansson från Värnamo, båda yrkesförare och födda 1985, skall försvara de svenska färgerna i en tävling som förväntas locka 150 000 besökare!

Förberedelser under ett halvår
Vägen till WorldSkills har varit kantad av en rad olika uttagningstävlingar för Daniel Johansson och Nicklas Hallgren. Via lokala och regionala skoltävlingar gick de vidare till Yrkes-SM som arrangerades i Piteå 2004. Nicklas vann och Daniel knep andraplatsen vilket kvalificerade dom för WorldSkills i Helsingfors.

Från och med senhösten 2004 har Daniel och Nicklas, vid sidan av yrkesarbete och egen träning, träffats en gång per månad för att under ledning av särskilt utvalda experter träna olika moment.

– Vi ser med spänning och tillförsikt fram emot tävlingen i Helsingfors, säger Nicklas och Daniel med en mun. Läs mer om transportteknikgrenen i WorldSkills på www.transportwsc.com

worldskills logoTävlingarna startar den 26 maj och pågår till den 29 maj. Nicklas och Daniel är redo för utmaningen.