tavlingsupplagg06
Läs mer om tävlingsupplägget i pdf

I år hölls Yrkes-SM i Göteborg 18-20 maj.
Då kom stora delar av det yrkeslandslag som tävlar i World Skills Competition i Japan 2007 att tas ut. Arrangörernas förhoppning var att besökarna skulle få se ännu fler yrken, både som uppvisning och som tävlingsyrken.

I Transportteknik tävlade segrarna från årets regionfinaler ( personer), två fjolårsmästare och en eller annan ”joker”. Nästa steg för den bäste (och kanske tvåan) är sedan World Skills Competition i Japan 2007.

Det är LO, Svenskt Näringsliv och Staten, genom Utbildningsdepartementet, som står bakom Yrkes-SM.

Läs mer om Yrkes-SM på www.yrkeslandslaget.com

 

Deltagare

Här presenterar vi deltagarna i Yrkes-SM allteftersom de kvalificerar sig i regionfinalerna. Dessutom deltar tre unga jokrar. Alltså blir det totalt tio tävlande som gör upp om segerplaceringarna. Ettan och ev tvåan får chansen att gå vidare till World Skills Competition i Japan 2007!

Joker 3 - Malin Nilsen
Hur vanligt är det med en lastbilsförare som lika gärna kunde tänka sig att arbeta som make up-artist? Malin är i alla fall en av dem. Hon trivs väldigt bra med det praktiska i yrket men skulle som sagt kunna tänka sig att arbeta med något helt annat. Hon säger att fordonsprogrammet var ”nån idé” men att hon är glad att hon valde det. Hon ville inte läsa en massa teoretiska ämnen utan göra något helt annat. Just nu tycker Malin att det är skönt att arbeta och inte behöva tänka på att plugga. Hon kör för B Hedlunds Åkeri AB som hon praktiserade på under gymnasietiden och har så gjort sedan studenten för snart två år sedan. Eftersom hon har ganska oregelbundna arbetstider med sena kvällar emellanåt blir det svårt att ha något schemalagt utöver arbetet. Så därför träffar hon gärna familj och vänner när hon är ledig. Det blir ofta kaffe och mycket snackande med kompisarna till fikat. I framtiden jobbar kanske Malin som transportledare, hon är intresserad av logistikfrågor och ägnar sig gärna åt det.
deltag Malin Nilsen
Malin Nilsen, B. Hedlunds åkeri AB
Vinnare Vännäs 26 april - Mattias Sandén
Mattias har en hektisk tid framför sig. Han ska tävla i Yrkes-SM i Göteborg, åka tillbaka dit veckan därpå för att spela trombon med Norrbottens ungdomssymfoniker; han ska ta studenten, arbeta som konfirmandledare, köra lastbil åt Sjöbergs åkeri och rycka in i lumpen i Boden. Allt detta före den första augusti. Under tiden i lumpen som plutonbefäl kanske inte så mycket trombonande hinns med – annars är det något som Mattias gärna ägnar fritiden åt. Han har spelat sedan han gick i klass tre och kommer säkerligen att fortsätta med det. Mattias gjorde ett kort övervägande att gå det estetiska programmet med musikinriktning innan han valde fordon. Men arbetsmarknaden i Piteå tyckte han matchade lastbilar bättre än tromboner. I framtiden vill Mattias helst köra lastbil som anställd och ha musiken vid sidan av.
deltag Mattias Sanden
Mattias Sandén, Strömbackaskolan, Piteå
Joker 2 - Emelie Nordin
Emelie började köra åt M Logistik efter studenten i fjol men det har blivit färre körningar på senare tid p g a att åkeriet slagit ihop flera jobb. Nu kör hon extra åt dem och arbetar ibland som städare. Emelie skulle vilja arbeta mer för att få prova på olika saker och lära sig nytt. Hon är sugen på att få långkörningar så att hon får se olika platser i Sverige. Lastbilsföraryrket har alltid funnits nära tillhands för Emelie eftersom hennes pappa kör lastbil och bröderna alltid har mekat med någon bil i närheten. När Emelie skulle välja gymnasium stod valet mellan en inriktning mot hästar eller lastbilar och det blir kanske en kombination av hästar och lastbilar i framtiden – Emelie är nämligen intresserad av att köra djurtransporter och vad kan då vara bättre än att förena sitt fritidsintresse med arbetet? Numera ägnar hon fritiden åt hästarna och då är det travhästar som gäller. Även om Emelie tränar travhästar och emellanåt kör dem på Bergsåker är hon ingen V75-spelare – det har hon för dålig tur för, hävdar hon.
deltag Emelie Nordin
Emelie Nordin, M Logistik, Bergeforsen
Joker 1 - Johan Ohlsson
Johan tog studenten redan 2003 och har sedan dess arbetat i sin pappas åkeri men också gjort lumpen i hemstaden. Johan är sedan barnsben involverad i familjeföretaget och har alltid varit med när pappan och farfadern har arbetat, jobbat extra så fort tid funnits och lärt upp nyanställda inom åkeriet. Han spelade förut ishockey, liksom sin bror, men det finns inte tid för det längre. Men när han väl är ledig brukar han umgås med sina kompisar – det sociala umgänget behövs, tycker Johan, när man ligger ute nästan hela veckorna och garderobsblommorna får stå och torka ihop i lägenheten. Det är skönt att sköta sig själv, tycker han, och att ta dagen som den kommer. Johan har inga speciella mål eller planer inför framtiden utan gör det han tycker är roligt just nu. När – eller om – det inte känns roligt längre får han hitta på något annat.
Johan Ohlsson, Transport AB Ingemar Ohlsson & Söner
Vinnare Malmö 6 april - Glenn Andersson
Om ett par månader tar Glenn studenten och då har han garanterad anställning i sin pappas åkeri där även storebror jobbar. Det är också denne storebror som anser sig ha lärt upp Glenn och därmed fått honom till Yrkes-SM! Med ett åkeri i familjen sedan 20 år tillbaka var väl Glenns val att bli lastbilsförare naturligt. Han gillar att skruva och greja inom åkeriet och jobbar gärna extra under skollov och ägnar sin fritid åt lastbilarna. Men med kompisarna blir det även en del festande. Att köra lastbil är något som Glenn har velat göra ända sedan han gick i högstadiet. Han tycker att yrket bara ter sig positivare med tiden och hoppas därför på att kunna ta över åkeriet tillsammans med bröderna när fadern tycker sig ha gjort sitt.
Glenn Andersson, UVS Gymnasium, Malmö
Vinnare Västerås 1 april - Anders Lorin
Anders är uppvuxen på en bondgård på södra Gotland och hade små funderingar på att gå naturbruksgymnasiet innan han kom till sans och valde fordonsprogrammet. Just nu håller han på att fjäska för den arbetsplats där han gjorde sin praktik – han vill nämligen sommarjobba där. Han hjälper också till på familjens gård så fort tid finns över, umgås med kompisar eller putsar på sin Volvo. Anders har tankar på att starta eget en dag men är rädd att det inte skulle fungera ekonomiskt så han avvaktar med det. Han vill först och främst jobba nu när han blir klar med plugget. Och om han inte vore lastbilsförare så skulle han kunna tänka sig att arbeta som grävmaskinist.
Anders Lorin, Christopher Polhemgymnasiet, Visby
Vinnare Grängesberg 30 mars - Johan Bredenberg
Johan tar studenten i vår men har redan en heltidsanställning ordnad för framtiden. Farbroderns timmerbilsåkeri kommer att vara Johans arbetsplats så fort studentmössan har åkt av. Tanken är att Johan så småningom ska ta över åkeriet och förmodligen ha en anställd ”så att bilen rullar hela tiden”. Med en pappa som har kört lastbil i många år, en farbror som har ett timmerbilsåkeri och att därtill vara uppvuxen på en lantgård gör det nästan självklart att Johan skulle vara intresserad av bilar, traktorer och andra större fordon. Men det intresset tycks systern och brodern – som håller på med helt andra grejer – inte ha förstått. När Johan inte sysslar med sitt treåriga bilrenoveringsprojekt ägnar han sig gärna åt fiske, älgjakt eller vedhuggning. Johans mål är att ha ett eget åkeri där han själv kan lägga upp arbetet och där ingen annan bestämmer över honom.
Johan Bredenberg , VBU Malmenskolan, Grängesberg
Vinnare Göteborg 22 mars - Jonas Karlsson
Jonas är yrkesförare i blodet. När han tar över pappans och farbrödernas åkeri blir han fjärde generationen i företaget. Så det är lätt att säga att Jonas visste vad han ville när han valde fordonsprogrammet för några år sedan. Just nu arbetar han hemma på gården eller kör åt Poståkeriet. Jobbet på Poståkeriet fick han via sin praktikplats som ledde till sommarjobb och som sedan har fortsatt. Till sommaren rycker Jonas in i lumpen i Skövde. Där får han sedan stanna i elva månader och hålla sig borta från amerikanarna hemma på gården som nu hör till hans stora intressen, liksom pappans. Tidigare höll Jonas på med fotboll och innebandy men numera verkar inte så mycket tid eller lust finnas över till det. I framtiden hoppas Jonas på att få köra längre sträckor inom landet och vara borta över dagen och så förstås att driva familjeföretaget vidare – kanske till en femte generation?
Jonas Karlsson, Nifsarpsskolan, Eksjö
Uttagen 2005 - Henrik Lindby
Sedan Henrik tog studenten i fjol har han arbetat för Gillerfors åkeri från heltid till övertid. Det blir mycket körningar på fastlandet för öbon Henrik och tid över till annat finns det inte mycket av. Men den fritid han har ägnar han helst åt sin flickvän och sina kompisar. De umgås, går på bio och på stan eller går ut med hunden. Henrik gillar att röra på sig och vill gärna ha ett praktiskt arbete även i framtiden – dock tror han att han kommer att tröttna på lastbilsföraryrket så småningom men vet inte nu vad han skulle vilja göra istället. Men praktiskt ska jobbet vara. Han hade inga problem att välja gymnasium – han valde mellan grävmaskin och lastbil men tyckte till slut att lastbil var ett självklart val för honom. Intresset för bilar och maskiner har alltid funnits hos Henrik och han har kört mycket traktor på gården hemma.
Henrik Lindby, Christopher Polhemgymnasiet, Visby
Uttagen 2005 - Linus Nilsson
När Linus skulle välja gymnasium var han inne på att gå antingen elprogrammet för att sedan utbilda sig till dataingenjör eller att gå fordonsprogrammet inriktning transport och köra lastbil. Men eftersom datorer hör till ett av hans stora fritidsintressen tyckte han att det skulle bli lite väl mycket av den varan i hans liv och valde därför lastbilarna. Linus har – som så många andra datorintresserade – suttit nätterna igenom framför skärmen men säger sig numera ha passerat det stadiet. Och så är ju Linus ingen datorspelare utan håller sig till att bland annat bygga ihop servrar med god säkerhet. Just nu läser han upp några ämnen från gymnasiet för att kunna utbilda sig till en annan sorts förare, nämligen pilot. Han har ännu inte genomgått några tester för det men håller på att sondera terrängen inom området. Ett av Linus andra intressen är radiostyrda helikoptrar – han har också varit inne på att utbilda sig till helikopterförare. Men efter sunda överväganden av arbetsmarknadsläget för helikopterförare satsar han hellre på pilotyrket. Och blir det inte pilotyrket i framtiden för Linus så arbetar han gärna som lastbilsförare, säkert startar han eget och kör kors och tvärs genom Sverige.
Linus Nilsson, G.O. Kompetens Transportgymnasium
JOKRAR
 

Resultat

    Henrik Lindby - suverän vinnare av Yrkes-SM  
vinnarna 500x270
I mitten vinnaren Henrik Lindby från Gotland. Henrik tog totalt 56 poäng av 60 möjliga. Otroligt bra!
Till vänster 2:an Anders Lorin även han från Gotland. Till höger 3:an Linus Nilsson från Skåne.
  Bil o Trailer Kran Truck Lastbil Hjulbyte Totalpoäng
1. Henrik Lindby 12 10 12 10 12 56
2. Anders Lorin 10 4 5 12 10 41
3. Linus Nilsson 7 12 6 6 7 38
4. Johan Ohlsson 5 6 8 8 8 35
5. Glenn Andersson 8 8 7 4 3 30
6. Jonas Karlsson 4 7 10 2 5 28
7. Mattias Sandén 6 5 3 7 6 27
8. Johan Bredenberg 1 2 4 5 4 16
9. Emilie Nordin 2 3 1 3 2 11
10. Malin Nilsen 3 1 2 1 1 8
 

Bilder

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1