Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Ingångslön för lastbilschaufför

Ingångslön för lastbilschaufför

En lastbil på vägen

Går du i tankar om att bli lastbilschaufför? Det är ett yrke med stor efterfrågan där det finns goda chanser till jobb. Det är också ett yrke där du får se mycket och spenderar stora delar av din dag på vägarna. Många har körningar i Sverige och angränsande länder. Alltså kan du vara borta flera dagar i sträck. Men hur ser det ut gällande ingångslön för lastbilschaufför?

Så blir du lastbilschaufför

Det första du måste göra för att kunna arbeta som lastbilschaufför är att ta körkort för tung lastbil. Det är det som kallas behörighet C. För att kunna ta detta kort krävs det att du har ett B-körkort. Sedan kan du kolla upp trafikskolor i närheten och anmäla dig. En normal ingångslön för lastbilschaufför ligger på 29 300 kronor före skatt. Det är något som sedan ökar med åren. Alltså kan du leva gott på ditt yrke.

Oftast kan du få stöd till din lastbilsutbildning om du vänder dig arbetsförmedling. De kan skriva upp dig på en kurs och eventuellt betala kursavgiften. Då är det större chans att du uppfyller dina förhoppningar om att bli en utbildad chaufför. Sedan är det bara att börja söka jobb på olika firmor.

Ingångslön för lastbilschaufför inklusive övertid

Även om ingångslönen för en lastbilschaufför kanske inte är den allra högsta kommer du förmodligen köra vissa nattpass. Det innebär att du får OB-tillägg och kanske även lön för övertid. Då kan du få ihop en väldigt bra lön. När du kör som lastbilschaufför måste du följa vissa säkerhetsföreskrifter. Efter ett visst antal timmar på vägen måste du ta pauser. Du kan till exempel behöva övernatta på vägen och fortsätta nästa dag under en körning.

När du börjar få in en bra lön kan du börja investera dessa i olika fonder eller aktier. Det är alltid bra att ha en buffert för framtiden. Ett exempel är indexfonder som du kan låta växa över tid. Fonder är ett långsiktigt alternativ som passar bra som du vill spara till dina barn eller till pensionen.

Gott om jobb

Nu när du har större koll på din ingångslön för lastbilschaufför kan vi också berätta att det finns gott om jobbmöjligheter. Det finns alltid varor som måste transporteras från A till B. Många tar anställning på ett åkeri där de har regelbundna körningar. Dock får du räkna med att vara borta flera dagar i sträck. Kanske tar du även körningar utomlands.

Att vara lastbilschaufför är ett roligt och omväxlande yrke där du alltid få se något nytt. Det är också ett yrke där du har stora möjligheter att gå upp i lön övertid.