Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Yrkesförare – Schema och jobbtimmar 

Yrkesförare – Schema och jobbtimmar 

  • av
Bli yrkesförare

Det sägs att den riktiga krisen börjar när yrkesförare inte kan köra och leverera varor. Ett bra exempel på detta var när Brexit började gälla. Då hade yrkesförare svårt att ta sig in till Storbritannien och stod därmed och väntade vid gränsen. Det gjorde att hyllorna i mataffärer över hela landet gapade tomma. 

Vikten av importering

Yrkesförare är en viktig roll som binder samman hela Europa. Import är en viktig del i Sverige och övriga länder. När du kör en lastbil är det viktigt att vara förberedd. Det rör sig ofta om långa körsträckor för förare som kör lastbil och andra tyngre fordon. I din lastbil är det bra att ha olika motordelar ifall den skulle gå sönder. Det är även bra att förberedda med lättare måltider och snacks för att hålla energinivån uppe. 

Rättigheter för yrkesförare

För de yrkesförare som kör längre sträckor är det obligatoriskt med vila. Har du kört mycket bil innan kanske du har sett att det ofta står lastbilar på rastplatser längst vägarna. För förare är det viktigt att inte köra när tröttheten slår till. Många olyckor sker på grund av att förare är trötta och därför inte är tillräckligt uppmärksamma. I värsta fall kan en trafikolycka leda till döden. 

Brist på yrkesförare

Det finns idag en brist på förare i arbete vilket gör att det är ett yrke med en ljus framtid. Vill du bli yrkesförare finns det många utbildningar att välja mellan. När du väl kommer ut i arbetslivet finns det bestämda arbets- och vilotider för yrkesförare. En förare får till exempel inte arbeta mer än 40 timmar per vecka. När det kommer till timmar i sträck får en förare jobba max 6 timmar i sträck. Därefter behöver anställda ha en rast på minst 15 minuter. Känner du dig osäker angående arbetstider och scheman kan du alltid kolla in Transportstyrelsens sida. Där står alla regler som gäller för yrkesförare och företag inom branschen.

Etiketter: